Feestje? Bubbels!
Kerst, Oudejaarsavond en Valentijn zijn dan wel voorbij maar bubbels zijn het hele jaar door feestelijk en lekker. Gewoon zomaar of omdat u iets te vieren hebt. Kiest u voor champagne, cava of prosecco? Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze mousserende wijnen? En welke hapjes serveert u erbij? We geven u enkele tips!
Mousserende wijn
Een geschiedenislesje: champagne is ‘uitgevonden’ door Dom Perignon in 1683. Deze monnik ontwikkelde de ‘methode traditionelle’ om door middel van een tweede gisting koolzuur in de wijn te krijgen. Het voert te ver om de volledige productiewijze hier uit te leggen, maar er komt onder meer het bevriezen van de flessenhals en het daarna openen van de fles aan te pas. Naast deze methode kan de mousserende wijn ook in het vat worden voorzien van bubbels (methode charmat) of de methode gazeifié, waarbij CO2 wordt toegevoegd aan de wijn.
Champagne, cava of prosecco?
Champagne mag alleen zo heten als hij ook daadwerkelijk uit deze streek komt. Anders heet Franse mousserende wijn crèmant. Italiaanse mousserende wijn heet spumante, maar alleen als deze meer dan drie bar druk bevat. En dacht u dat alle mousserende wijn uit Italië prosecco heet? Nee! Prosecco komt alleen uit bepaalde regio’s. Spaande mousserende wijn heet cava. Deze wordt voornamelijk geproduceerd in de Penedèsstreek ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië, maar ook in Arragon en de Rioja wordt cava gemaakt.
Wit en rosé
De meeste mousserende wijn is wit, maar er bestaat ook een rosé variant. Deze is wat exclusiever dan de witte mousserende wijn, want hij is een stuk ingewikkelder om te maken. Meestal wordt deze champagne gemaakt van de pinot noir-druif en er zijn twee manieren om de mooie roze kleur te verkrijgen: door de schillen mee te laten gisteren, met als risico dat er een bittere nasmaak ontstaat, of door ‘bij te kleuren’ met rode wijn. Door de roze kleur lijkt deze champagne zoeter, maar dat is hij vaak niet.
Lekkere hapjes
Bij champagne horen lekkere hapjes! Hier een paar tips voor hapjes die perfect bij een heerlijk glaasje bubbels passen:
- Toastje met lichte kruidenkaas, gerookte zalm en dille
- Quiche
- Witlof garnalen bootje
- Gerookte forel op knapperige wontoncrackers
- Aardbeien (puur en onbewerkt).
- Een onverwachte, maar heerlijke combinatie met kaasstengels.
- Mini pizza met een dunne krokante bodem, met veel groente en weinig tomaat
Wist u dat…?
Wilt u meer weten over champagne? Bijvoorbeeld hoeveel druk er op een fles staat, en hoe hoog de snelheid is van een wegschietende champagnekurk? We verzamelden wat leuke feitjes en cijfers voor u. Met deze kennis smaakt dat glaasje bubbels straks nóg lekkerder!