Methode Champenoise

Als we het hebben over wijnen met bubbels praten we vaak over de methode champenoise. Wat betekent dit eigenlijk en waarom wordt het zo genoemd. Om te beginnen is het handig om te weten dat er op de flessen mousserende wijn altijd vermeld is welke methode erg gebruikt is. Dit om duidelijk te maken wat voor een type bubbel je krijgt. Is deze krachtig of juist elegant en zacht. Na het lezen van deze blog weet je er mee over.

Wat is het verschil tussen methode champenoise en methode traditionelle?

Eigenlijk is er geen verschil. "Méthode champenoise" is de traditionele methode om mousserende wijn te maken, waarbij de tweede gisting in de fles plaatsvindt. "Méthode traditionelle" is de meer algemene term die wordt gebruikt voor dezelfde methode, maar dan toegepast buiten de Champagnestreek. De term "méthode champanoise" is namelijk beschermd en mag alleen gebruikt worden voor mousserende wijnen uit de Champagne.

Een mousserende wijn maken doe je zo

De methode waar we over praten is een arbeidsintensief om te maken. Het begint met een basiswijn, waaraan suiker en gist worden toegevoegd. De wijn is vervolgens gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. In de fles vindt de tweede gisting plaats waar de champenoise methode bekend van is , hierbij ontstaat de koolzuur. De gistresten worden na de gisting verwijderd door de flessen geleidelijk aan schuiner te zetten en de gist naar de hals te laten zakken.

Vervolgens wordt bij een brut champenoise de hals bevroren en de kroonkurk verwijderd, waardoor de gistprop eruit schiet. De fles wordt dan aangevuld met een dosage (een mengsel van wijn en suiker) en afgesloten met een kurk. Bij een methode champenoise brut mag het mengsel, ook wel likeur de tirage genoemd bestaan uit 3 tot 8 gram suiker per liter. Brut betekent niks anders dan dat de smaak droog is.

Wat is de correcte schrijfwijze van deze wijnbereidingsmethode?

De correcte schrijfwijze is "méthode champenoise" (of "méthode traditionnelle"). Het woord "champenoise" is afgeleid van de Champagnestreek in Frankrijk, waar deze methode vandaan komt. Vrij vertaald betekent het ook ´de bereidingswijze van champagne´. Een vrij intensief proces, waar sommige flessen wel meer dan 20 maanden moeten rijpen. Dit zorgt voor een frivole en sappige bubbel.

Is methode champanoise altijd brut?

Nee, de bereidingswijze kan worden gebruikt om mousserende wijnen te maken met verschillende zoetheidsgraden. De dosage die na de tweede gisting is toegevoegd, bepaalt de uiteindelijke zoetheid van de wijn. Een brut wijn heeft een zeer lage dosage, terwijl een doux wijn een hoge dosage heeft. Het is wel zo dat de brut methode champenoise veruit de bekendste bereidingswijze is.

Welke wijnen staan bekend om deze bereidingswijze van bubbels?

Er zijn heel veel wijnen die gebruik maken van deze bereiding. Denk bijvoorbeeld aan cava methode champenoise. Ook in Spanje gebruikt men deze vorm van bubbels bereiden. Daarnaast kan je deze kennen van:

  • Champagne
  • Franciacorta
  • Diverse soorten Cremant
  • Methode Cap Classique

Zo zijn er meerdere wijnen waarbij de bereidingswijze gebruikt is. Uiteindelijk is Champagne de bekendste methode champenoise die er is.

Bestel een perfecte fles bubbels bij Flesjewijn.com

Bij Flesjewijn.com vind je een ruim assortiment aan mousserende wijnen die volgens de "méthode champenoise" zijn gemaakt. Of je nu op zoek bent naar een droge brut of een zoete doux, bij ons vind je de perfecte mousserende wijn voor elke gelegenheid. Onze experts helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Hierna versturen wij snel en veilig je wijnbestelling en kan je snel genieten van bubbels!