We houden allemaal van een heerlijke wijn en vaak wordt een wijn die eenmaal in de smaak valt telkens weer opnieuw gekocht. Daar is natuurlijk niet mis mee maar we merken dat vele wijnliefhebbers best iets anders willen drinken maar eigenlijk niet weten waar ze in een winkel op moeten letten als ze voor een overvolle wand met wijnen staan. Welke wijn kiezen? Daarbij is het wijnetiket de bron van informatie. Het vertelt al een hoop over de desbetreffende wijn. Maar hoe kunnen we het wijnetiket het beste lezen en wat vertelt het ons nu precies?
Wijnetiketten bestaan al enorm lang en het oudste wijnetiket wat is teruggevonden is een Babylonisch cilindervormig zegel en is 6000 jaar oud. Dit etiket werd gebruikt om een amfora te labelen. Maar tot ongeveer de 20ste eeuw werd wijn vervoerd in vaten en was er weinig reden tot etikettering omdat de wijn rechtstreeks van het vat in een karaf of glas werd geschonken.
Buiten een belangrijke verkooptool voor de wijnproducent is het wijnetiket voor de wijndrinker een belangrijke vorm van informatie. Er zijn zo ontzettend veel wijnen en vaak wordt er gedacht dat we niet goed weten wat voor wijn we in huis halen omdat we de wijn niet kunnen ruiken of proeven. Daarom begint de oriëntatie voor een wijn altijd bij het etiket. Wijn onderscheid zich op enorm veel vlakken; naast herkomst, importeur, handelaar, smaak, inhoud, alcoholpercentage zijn er nog diverse elementen die een wijn maken tot wat hij is.
De wijnetiketten waren tot de 20ste eeuw niet gebonden aan een specifieke regelgeving. In de eerste helft van de 20ste eeuw werden in verschillende de wijnregio’s officieel omschreven op de etiketten. Tegenwoordig kennen we een Europese regelgeving die gedetailleerd voorschrijft welke informatie het wijnetiket moet bevatten.
Wettelijk moet er een etiket op de wijnfles worden aangebracht waar op simpele wijze belangrijke informatie over de wijn opstaat. Hierop is de info van het classificatiesysteem vrij in te delen daar dit niet overal ter wereld hetzelfde is. De classificatie in Frankrijk is anders als in Spanje, Italië, Duitsland, Argentinië enz. In sommige landen wordt de indeling gemaakt naar streken en gebieden maar het kan ook zo zijn dat de wijnen specifiek worden omschreven met het oogstjaar van de betreffende wijn.
Verplichte aanduidingen op een wijnetiket
- Verkoopbenaming, zoals bijvoorbeeld, Vin Rouge, Cava of likeurwijn
- De termen BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) of BOB (Beschermde Oorsprongbenaming) of een traditionele aanduiding zoals AOC of DO
- De naam van de BGA of BOB, bijvoorbeeld Bordeaux, Mosel of Piemonte
- Alcoholgehalte
- Naam gemeente en lidstaat van de bottelaar
- Bij mousserende wijn vermelden naam, gemeente en lidstaat bottelaar of producent, importeur en verkoper (mag vervangen worden door een code, bijv. NL-HPA nummer)
- Het bedrijf, bijvoorbeeld Château, Domaine of Weingut
- Land van herkomst
- Aanduiding van het suikergehalte voor mousserende wijn, zoals brut of trocken
- Inhoud van de fles, bijvoorbeeld 75cl
Verplichte aanduidingen die op het rugetiket mogen
- Het lot of partijnummer
- Bevat sulfieten plus eventueel een allergie logo
- Naam van importeur
Vrij toe te voegen aanduidingen op een wijnetiket
- Het wijnoogstjaar
- Naam druivenras (geldt enkel voor BOB, BGA of Cépage wijnen) Indien één druivenras wordt vermeld, dan moet de wijn voor minstens 85% van het genoemde druivenras afkomstig zijn. Als twee of meer variëteiten worden vermeld, dan moet de wijn voor 100% van deze druivenrassen komen.
- Vermelding aanduiding suikergehalte voor stille wijnen, bijvoorbeeld Sec of Trocken
- Specifieke productiemethoden, zoals spätlase of unoaked
- Aanvullende traditionele benamingen, zoals Riserva of Gran Reserva
- Naam van grotere of kleinere geografische eenheid, bijvoorbeeld een gemeentenaam zoals Pauillac in de Haut-Médoc
- Omschrijving Crémant
- De kleine letter “e” geeft aan dat de verpakking de juiste hoeveelheid bevat, die op het etiket is aangegeven.
- Symbool van de BOB of BGA
Al die regels zo bij elkaar (en het zijn er nogal wat) kunnen best wat verwarrend overkomen. Mijn advies: hou het simpel. Begin bij de basis: kies de wijnsoort die u zoekt en ga van daar uit verder met de keuze in druivensoort en wijnland. Op deze manier filtert u steeds verder naar uw uiteindelijke wijnkeuze en kunt u kijken naar de verschillende wijnhuizen en wijnstreken om zo tot uw uiteindelijke wijnkeuze te komen.
Wijnkiezen kan ook anders: Bent u liefhebber van een bepaalde druivensoort zoals bijvoorbeeld Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot of Malbec dan is het zeker de moeite waard om dezelfde druivensoort uit een ander land te proberen. Dit kunt u allemaal eenvoudig op het wijnetiket terug vinden.
Wijnetiketten bewaren
Om al die lekkere wijnen te onthouden is een hele klus. Hierbij hebben vele wijnliefhebbers wel een of andere manier om dit te doen. De een maakt aantekeningen in een boekje, de ander haalt de etiketten van de fles om te bewaren. Zelf maak ik ’n foto van de fles, een altijd blijvende herinnering van een mooi glas wijn!